Забраните на Тръмп - тема на разговорите между премиерите на Турция и Великобритания
Забраните на Тръмп - тема на разговорите между премиерите на Турция и Великобритания / БГНЕС

Изграждането на стени няма да реши проблема с бежанците по света, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, след като Доналд Тръмп издаде заповед за спиране на пристигащите бежанци в САЩ и обяви намерението си за строеж на стена между Щатите и Мексико.

"Ние не можем да решим бежанския проблем със стени", заяви Йълдъръм по време на среща в Анкара с британския си колега. Тереза Мей от своя страна отказа да обсъди указа на Доналд Тръмп за ограничаване на мюсюлманските пътувания към САЩ, посочва БГНЕС.

„Вашингтон е отговорен за собствената си бежэанска политика", заяви тя.

„Обединеното кралство е отговорно за политиката на Обединеното кралство за бежанците", каза още Мей по време на пресконференция в Анкара.

"Нашата политика по отношение на бежанците е да има определен брой доброволни схеми за привеждане на сирийски бежанци в страната - особено тези, които са най-уязвими, но и да се осигурят значителни финансови вноски за подкрепа на бежанците в и около Сирия", посочи министър-председателят.

На съвместна пресконференция с турския премиер Бинали Йълдъръм, Тереза Мей първоначално отказа да бъде въвлечена в директни коментари. Вместо това тя похвали южната ни съседка за своето гостоприемство на около три милиона бежанци от Сирия и Ирак.

Йълдъръм от своя страна коментира американската политика, заявявайки, че изграждането на стени няма да реши бежанския проблем. Той бе категоричен, че с десетки милиони бежанци по света, това е проблем, който "не може да бъде игнориран", но трябва да се реши с по-голямо сътрудничество между страните.

"Ние отворихме вратите си и те идват отново, ще ги приемам", каза Йълдъръм.

Според турските власти страната е домакин 2,7 милиона сирийски бежанци и още 300 000 бежанци от Ирак.