Нобелови лауреати и учени протестираха срещу миграционни ограничения на Тръмп
Нобелови лауреати и учени протестираха срещу миграционни ограничения на Тръмп / Guliver/Getty Images

Хиляди известни учени, сред които и 11 Нобелови лауреати, подписаха петиция срещу указа на американския президент Доналд Тръмп за ограничаване на приемането на бежанци в страната с цел да не могат да влизат ислямски терористи, писа късно снощи вестник "Вашингтон пост".

Според вестника петицията е била приготвена и разпространена още в четвъртък, преди президентът да подпише указа. Сред първите подписали са редица насители на Нобелова награда, медалисти на премиите "Фийлдс" и "Джон Бейтс Кларк", членове на Националната академия на науките. Вчера в Харвардския университет се е състоял протестен митинг срещу намерението на Тръмп. Подобни протестни прояви е имало и в редица други университети из цялата страна през последните дни.

Малала Юсафзаи призова Доналд Тръмп да отмени указа си за бежанците

Един от подписалите - професор Емъри Бъргър от университета "Амхърст" в Масачузетс, каза, че вече се е чул с много учени от чужбина, които вероятно ще подкрепят петицията и се канят да бойкотират конференции и научни форуми в САЩ. Според него много студенти са ужасени, че няма да могат да се върнат в техните американски университети, ако пътуват до родината си.

Указът на Тръмп обявява 30-дневна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

Тръмп спира приемането на бежанци от някои мюсюлмански държави

В петицията учените наричат мерките, обявени от Тръмп, дискриминационни, противоречащи на националните интереси на САЩ и "налагащи незаслужено бреме върху хора, които са наши студенти, приятели, колеги и членове на нашите научни общности".

Няколко служители от администрацията на Тръмп не са отговорили на отправеното им запитване да коментират петицията, съобщава "Вашингтон пост".

Източник: БТА