/ БГНЕС, архив
Сирийският президент Башар ал-Асад пристигна в Обединените арабски емирства (ОАЕ), второто му посещение в Персийския залив след опустошителното земетресение миналия месец, което накара арабите да се обърнат към неговото изолирано правителство.

Пътуването е второто на Асад до богатите на петрол ОАЕ от толкова години, което идва след посещение в Оман миналия месец. Двете страни са единствените му официални ангажименти в арабските страни от началото на войната в Сирия през 2011 г.

Сирийският президент Башар Асад пристигна в Москва

Абу Даби, който нормализира отношенията с правителството на Асад през 2018 г., ръководи усилията за оказване на помощ след земетресението от 6 февруари, което удари Югоизточна Турция и Северна Сирия, убивайки десетки хиляди. Анализатори казват, че дипломатическият импулс, генериран от усилията за оказване на помощ след земетресението, може да засили отношенията на Дамаск със страните от Близкия изток, които досега се съпротивляваха на нормализирането след повече от десетилетие война.

ОАЕ обещаха над $100 милиона помощ за засегнатата от земетресението Сирия, което е най-голямата сума за Сирия от която и да е държава. Емирствата изпратиха също екип за търсене и спасяване и предоставиха хиляди тонове спешна помощ.

По време на войната в Сирия Асад рядко е ходил в чужбина, с изключение на съюзниците Иран и Русия, която той посети отново тази седмица и се срещна с президента Владимир Путин.

Външният министър на Саудитска Арабия, която също изпрати помощ за земетресението в Сирия, каза миналия месец, че в арабския свят се изгражда консенсус за необходимостта от нов подход към Дамаск за справяне с хуманитарните кризи, включително земетресението.
БГНЕС