Българският Червен кръст изпрати нови близо 33 тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия от катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г. Карго самолетът излетя от Летище София за ливанската столица Бейрут и превозва дарените от българските граждани и фирми нови дрехи, обувки, хигиенни материали, дълготрайни хранителни продукти и др., набрани по Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението, съобщиха от БЧК.

БЧК: Близо 2 млн. лв. e преведената парична помощ за Сирия и Турция

В Бейрут пратката ще бъде разтоварена от представители на Ливанския Червен кръст и ще бъде транспортирана с хуманитарен конвой към Сирия. На сирийска територия хуманитарната помощ от БЧК ще бъде поета от Сирийския Арабски Червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии и ще предостави помощта на нуждаещите се.
До момента Българският Червен кръст е предоставил за Турция и Сирия материални дарения от бедствения си резерв на стойност близо 310 000 евро. От Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението са изпратени 24 тона хуманитарна помощ за Сирия и 224 кашона с дарения за Турция.

БЧК предостави хуманитарна помощ за близо 310 хил. евро на Сирия и Турция


От кампанията за набиране на финансови средства сумата, преведена досега за двете засегнати страни, е 1 810 000 лв.

Ръководството на БЧК получи благодарствено писмо от президента на Турския Червен полумесец д-р Керем Кънък във връзка с оказаната помощ след катастрофалното земетресение, засегнало милиони и определяно като едно от най-смъртоносните бедствия на 21 в. „От свое име и от името на доброволците и служителите на Турския Червен полумесец бих искал да изкажа своята най-дълбока благодарност за Вашата подкрепа и за проявената солидарност в тези безпрецедентни времена“, се казва в писмото.