/ БГНЕС
Президентът на Сирия Башар Асад пристигна в Москва на първото си официално посещение извън Близкия изток след опустошителното земетресение, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на канцеларията на Асад в "Телеграм". 

Асад ще разговаря с руския президент Владимир Путин по време на посещението си. Той е придружаван от голяма делегация сирийски министри. В изявление Кремъл съобщи, че двамата лидери ще обсъдят сътрудничеството си в сферата на политиката и търговията, както и в хуманитарната област.

Те ще говорят и за "перспективите за цялостно уреждане на ситуацията във и около Сирия". Русия започна военна кампания в Сирия през 2015 г., която помогна да бъде обърнат ходът на гражданската война в полза на Асад с масирани въздушни бомбардировки по райони, контролирани от опозицията.

Това помогна на Асад да си върне голяма част от териториите, завзети от бунтовниците, които се опитваха да го свалят. Оттогава Москва увеличи военните си съоръжения в страната и има постоянна въздушна база в "Хмейним" в сирийската провинция Латакия.

Военната база на Русия в средиземноморския град Тартус е единственото руско топло пристанище извън бившия Съветски съюз. Западни разузнавателни източници казват, че скъпоструващата война на Русия в Украйна я е принудила да изтегли някои от активите си в Сирия, въпреки че страната остава най-твърдият преден пост на Москва на южния фланг на НАТО.

Посещението на сирийския президент съвпада с дванадесетата годишнина от въстанието в Сирия, което започна с мирни демонстрации през март 2011 г.  Протестите се превърнаха във въоръжен бунт, след като Асад използва сила, за да смаже опозицията.

Това премина в многостранен конфликт, който привлече съседни и световни сили и доведе до най-голямата криза с разселване след Втората световна война. 
Анелия Пенкова, БТА