/ БГНЕС, архив
Сирийският президент Башар Асад заяви, че размерът на щетите от разрушителното земетресение миналата седмица многократно надвишава възможностите на сирийската държава да се справи с тях, и благодари на всички държави, включително на "арабските братя и приятели" за оказаната помощ след бедствието, предаде Ройтерс.

"Мащабът на бедствието и задачите, пред които сме изправени, многократно надвишават наличните възможности", каза Асад в първото си телевизионно обръщение след земетресението миналия понеделник.

Сирийското правителство съобщи, че броят на жертвите в териториите, които контролира, е 1414. Данните от контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия са за над 4000 загинали.

Активната фаза на спасителната операция за пострадалите от земетресението в Сирия завърши, съобщи междувременно Центърът за помирение на враждуващите страни в сирийския конфликт към руското министерство на отбраната, цитиран от ТАСС.

ООН призова държавите членки да осигурят 1 милиард долара в помощ на милионите хора в Турция, засегнати от земетресението, предаде ДПА.

"Днес Обединените нации отправят хуманитарен призив за набирането на 1 милиард долара за хората в Турция, пострадали от най-разрушителните земетресения, сполетявали страната от век насам", каза генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш. По думите му тази сума ще стигне за оказването в продължение на поне три месеца на помощ на 5,2 милиона души и ще позволи на хуманитарните организации да се включат в усилията на държавата за справянето с последиците от бедствието. Той заяви, че Турция е страната, приемаща най-големия брой бежанци в света, и добави, че тя от години показва огромна щедрост към сирийските си съседи.
Владимир Сахатчиев/БТА