Българският военнотранспортен самолет „Спартан“, натоварен с близо 4,5 тона хуманитарна помощ на борда, кацна на летището в Бейрут, Ливан. След тричасов полет от авиобаза „Враждебна" в София помощта вече се разтоварва и предстои да се придвижи със сухоземен транспорт до Сирия, за да бъде в помощ на пострадалите от силните земетресения на 6 февруари.

„Спартан“ заминава, за да достави хуманитарна помощ за Сирия

Самолетът беше посрещнат от посланика на България в Ливан Боян Белев.
 

Спартан Ливан
БТА


Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи тази сутрин, че в организацията на по-нататъшно транспортиране на пратката ще участва Международният комитет на Червения кръст.

България изпрати хуманитарна помощ от Българския червен кръст – одеяла и спални комплекти, както и палатки и одеяла, предоставени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР.

В Сирия пристигна първата хуманитарна помощ за пострадалите при земетресението

Помощта е и в отговор на поискано съдействие от тях, изпратено до Европейския съюз чрез активиране на Механизма за гражданска защита.

От Ливан самолетът ще се отправи към Турция, откъдето е планирано да прибере медицинските екипи от Военномедицинска академия, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите в югоизточната ни съседка, също пострадала от земетресенията.
Иван Лазаров/БТА