/ БГНЕС
"Оказахме се първата страна, която повдига въпроса за помощ за Сирия пред ЕK", каза министърът
„Оказахме се първата страна, която повдига въпроса за помощ за Сирия пред Европейската комисия“, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на авиобазата „Враждебна“. „Изпращаме 4,5 тона помощ, самолетът първо ще замине Ливан, ще кацне в Бейрут, от където помощта ще стигне до Дамаск“, обясни вицепремиерът. 

„Задействахме Механизма за гражданска защита чрез Европейската комисия и вчера получихме потвърждение от сирийската страна, което беше условие за изпращане на помощта“, обясни той.

Преди полета, на авиобаза „Враждебна“, Демерджиев се срещна с екипа, който ще транспортира помощта, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Вътрешният министър уточни, че още на 8 февруари е разговарял с комисаря за управление при кризи Янез Ленарчич:  „С него уточнихме, че страната ни иска да подпомогне освен Турция, което вече беше факт, и Сирия. Трудностите идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която не се контролира от правителство“.

БГНЕС

След изясняване на възможностите за осигуряване на помощ бе задействан Механизмът, а през вчерашния ден - получено потвърждение от сирийската страна.

„Незабавно беше взето решение на Министерския съвет и сега помощта е натоварена и ще замине за Бейрут, откъдето ще бъде извозена за Дамаск. Действията на място се контролират от БЧК и от международните организации на Червения кръст, които са поели ангажимент помощта да се придвижи до Бейрут и да стигне до нуждаещите се“, поясни Демерджиев.

Спартан
БГНЕС

„Страната ни получи благодарност от комисар Ленарчич както за официалното поставяне пред Комисията на въпроса за осигуряване на помощ за Сирия, така и за скоростта и обема на помощта, която изпратихме в Турция. България е готова да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението райони и за това е информирана ЕК“, допълни вътрешният министър.

„Ако мисията е успешна, България е готова да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението райони“, стана известно от думите на министъра. 

БГНЕС

Военният самолет „Спартан“, който ще излети в 10 часа днес за Бейрут, е натоварен основно палатки, одеяла и спални комплекти. Оттам помощта ще бъде сухопътно извозена до Дамаск и разпределена - механизъм, препоръчан от ЕК по отношение на частта от Сирия, която не е контролирана от правителството. На връщане самолетът ще кацне в Адана, за да вземе медицинските екипи, които работиха в Турция.
 
 
МВР, Таня Тодорова, Иван Лазаров/БТА