/ БТА
Японското правителство започна разследване срещу Църквата на обединението (основана от преподобния Мун), което е първата стъпка към евентуалното отнемане на регистрацията ѝ, предаде Ройтерс. Решението на властите е продиктувано от общественото недоволство от връзките на религиозната група с партията на премиера Фумио Кишида.

Църквата на Мун потвърди: Майката на убиеца на Шиндзо Абе е тяхна последователка

Правителството иска до девети декември църквата да отговори на въпроси, свързани с финансирането и организацията ѝ, заяви министърката на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Кеико Нагаока. След като приключи правителственото разследване, съдът ще трябва реши дали да ѝ отнеме регистрацията. Това ще се отрази на финансовото ѝ състояние, тъй като в Япония всяка религиозна организация, официално призната от властите, се ползва с данъчни облекчения.

Широкоразпространените връзки между Църквата на обединението и депутати от управляващата Либерално-демократическа партия излязоха наяве след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе през юли по време на предизборната кампания за парламент.

Убиецът на Шиндзо Абе отмъстил за майка си, обмислял да направи и бомба

Заподозреният за нападението Тецуя Ямагами е имал зъб на религиозната организация, тъй като по думите му тя е нанесла финансови щети на семейството му, а Абе я е подкрепял.  

Църквата на обединението е известна с организирането на масови сватби, а критиците ѝ я считат за култ.   
БТА