Мъжът, арестуван за убийството на Шиндзо Абе, бил убеден, че бившият премиер на Япония е свързан с религиозна група, разорила финансово майка му. Това пишат местни медии, като се позовават на полицията, предаде Ройтерс.

Безработният 41-годишен Тецуя Ямагами, бивш военен, е заподозрян, че се е доближил в гръб до Абе и е произвел два изстрела със самоделно оръжие. Нападателят бе заловен от полицаи близо до местопрестъплението.

Съседи на Ямагами казаха за Ройтерс, че той бил саможив и не разговарял. Според агенция Киодо, цитираща източници от разследването, той вярвал, че Абе е привърженик на религиозна група, на която майка му била направила "огромно дарение".

Вестник "Йомиури" и други японски медии твърдят, че стрелецът бил казал пред полицията, че заради дарението майка му се разорила и той отмъстил за нея. Казал бил още, че от месеци подготвял покушението и даже обмислял дали да не направи бомба, допълва тв канал ЕН Ейч Кей.

Медиите не назовават религиозната организация, разгневила нападателя. Полицията отказа да коментира публикациите, посочи Ройтерс.
БТА