/ БТА
Японската полиция продължава да се опитва да изясни мотивите на убиеца на бившия премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Киодо.

Тецуя Ямагами казал при разпитите, че изпитва гняв към "конкретна организация", която според него била свързана с Абе. Той отрекъл да е застрелял 67-годишния бивш японски премиер заради политическите му възгледи, съобщи полицията.

Впоследствие Ямагами, на 41 години, уточнил, че първоначално възнамерявал да нападне лидера на религиозна група. След това обаче той решил да убие бившия японски премиер, който според него също бил свързан с въпросната организация.

Полицията не разкри коя е въпросната религиозна група.

Ето го убиеца на Шиндзо Абе мигове след стрелбата (СНИМКИ)

Ямагами застреля от близко разстояние Абе, докато произнася импровизирана реч пред железопътна гара в западната префектура Нара вчера - два дни преди предстоящите утре избори за горната камара на японския парламент. Убиецът се приближи отзад и откри огън със самоделно оръжие.

Полицията претърси дома на Ямагами вчера и откри експлозиви и самоделни оръжия.

Убиецът е безработен. Той работел за компания от промишления сектор от есента на 2020 г. до май, когато напуснал. Преди това Ямагами е служил три години във военноморските части на японските Сили за самоотбрана до август 2005 г.

Тази сутрин катафалка откара тялото на Шиндзо Абе от болницата в Нара, където му бе направена аутопсия, към столицата Токио. С колата пътува и неговата съпруга Акие Абе.
Президентът на САЩ Джо Байдън се обади по телефона днес на японския премиер Фумио Кишида, за да изрази своите съболезнования.

След стрелбата: Почина бившият японски премиер Шиндзо Абе

Байдън отбеляза "важното значение на трайното наследство на Абе, неговия ангажимент за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион и стартирането на четиристранния диалог за сигурност с Япония, Съединените щати, Австралия и Индия". Той също така изрази "непоколебима увереност в силата на японската демокрация".

Япония иска да "защити демокрацията, без да се поддаде на насилието", заяви Кишида на Байдън.

Днес е последният ден от предизборната кампания в Япония. Очаква се изборите за горната камара на парламента утре да бъдат спечелени от управляващата коалиция, водена от Либерално-демократичната партия на Шиндзо Абе.

Лидери от целия свят поднесоха своите съболезнования по повод смъртта на Абе - най-дълго управлявалия министър-председател на Япония. Той се оттегли през 2020 г. след близо осем години на поста. Преди това Абе още веднъж бе премиер - за едногодишен период от септември 2006-а до същия месец на 2007 г.
БТА