Шиндзо Абе е роден в Токио в известно политическо семейство, което имало солидно икономическо влияние в предвоенна, военновременна и следвоенна Япония. Дядо му по майчина линия бил наричан „икономически крал“ на окупиран Китай и Манджукуо, японска марионетна държава в Северен Китай. След войната, американските окупатори го хвърлят в затвора като военнопрестъпник. След като е освободен, той сформира партия и става премиер на Япония.

След стрелбата: Почина бившият японски премиер Шиндзо Абе

Дядото по бащина линия, както и самият баща на Шиндзо Абе са били депутати в японския парламент. По време на Втората световна война, баща му е кандидатствал за пилот камикадзе, но войната приключила преди края на обучението му. Шинтаро Абе е бил и два пъти министър - на външните работи и на международната търговия.
 

Шиндзо Абе
Guliver/Getty Images

Вероятно всичко това до голяма степен предпоставя политическата кариера на младия Шиндзо.

След като завършва политически науки в Токио, бъдещият японски премиер заминава за САЩ, където учи три семестъра. В политиката се прехвърля от частния бизнес през 1982 година. 10 години по-късно Абе е избран за депутат, а  през 2003 г. е назначен за главен секретар на кабинета от тогавашния министър-председател Джуничиро Коидзуми. Три години след това Шиндзо Абе сменя Коидзуми като лидер на Либерално-демократическата партия на Япония и поема премиерския пост.
 

Шиндзо Абе
Guliver/Getty Images

Той става най-младия държавен ръководител в историята на страната и първия, роден след Втората световна война. Само след година на поста, здравословен проблем принуждава Абе подаде оставка. Политикът получава медицински усложнения от улцерозен колит, малко след като партията му губи парламентарните избори.

Япония е потресена след стрелбата по бившия премиер Шиндзо Абе (ГАЛЕРИЯ)

Голямото му завръщане беше през декември 2012 г., когато става премиер на Япония за втори път и управлява страната на изгряващото слънце до есента на 2020 г. През лятото на същата година Шиндзо Абе стана абсолютен рекордьор за най-дълъг непрекъснат мандат като министър-председател в историята на Япония.  Същия месец той обяви решението си да се пенсионира поради влошено здраве.
 

Шиндзо Абе
Guliver/Getty Images

През ноември 2021 г. Абе стана ръководител на най-голямата политическа фракция - Либерално-демократическата партия, затвърждавайки позицията си на един от най-влиятелните политици в Япония.

Простреляха бившия японски премиер Шиндзо Абе на предизборна проява

Шиндзо Абе беше консерватор, когото политически коментатори широко описват като десен японски националист. Той бе член на Nippon Kaigi -  най-голямата крайнодясна ултраконсервативна ултранационалистическа и реакционна неправителствена организация и лоби в Япония
 

Шиндзо Абе
Guliver/Getty Images


Абе отдавна се опитваше да промени пацифистката следвоенна конституция на Япония. Консерваторите виждат конституцията, която е изготвена от САЩ като напомняне за унизителното поражение на японските войски през Втората световна война.

Той поддържаше отрицателни възгледи за японската история, включително отричане на ролята на правителствената принуда при т.нар. набиране на жени за утеха по време на Втората световна война, позиция, която създаде напрежение със съседна Южна Корея. Той бе смятан за твърдо настроен по отношение на Северна Корея и се застъпва за преразглеждане на член 9 от пацифистката японска конституция, за да се позволи на Япония да поддържа военни сили.

 

Шиндзо Абе
Guliver/Getty Images

Премиерството на Абе беше известно в международен план с икономическата политика на неговото правителство, наречена Абеномикс, която преследваше монетарни облекчения, фискални стимули и структурни реформи.