Църквата на обединението потвърди, че майката на убиеца на бившия японски премиер Шиндзо Абе е нейна последователка, съобщи агенция Киодо.
Религиозната организация съобщи това на пресконференция в Токио.

Тетсуя Ямагами застреля Абе в петък, докато бившият премиер произнасяше реч на улиците на западния град Нара. Нападателят заяви, че искал да си отмъсти, след като майка му е направила "огромно дарение" на църквата. Той твърди, че деянието му няма политически мотиви.

Откриха пропуски в мерките за сигурността на Шиндзо Абе

41-годишният убиец бил убеден, че Абе е свързан с религиозната организация. Според него дядото на покойния премиер е довел сектата в Япония.

Убиецът на Шиндзо Абе разкри защо е решил да го застреля

Тетсуя Ямагами е повярвал на недостоверна информация в интернет, която го е накарала да насочи омразата си към бившия премиер Нобусуке Киши срещу внука му, заявяват източници, запознати с разследването.

Убиецът на Шиндзо Абе отмъстил за майка си, обмислял да направи и бомба

Църквата на обединението на Мун, известна с консервативните си възгледи, е основана в друга страна, но има множество последователи в Япония и връзки с политици по цял свят. Смята се, че Киши, премиер на Япония от 1957 до 1960 г., е бил свързан с основаването на политическа група, свързана с тази религиозна организация. Самият Абе е изпратил послание на събитие, организирано от друга свързана с организацията група. Не е ясно обаче дали действията на дядото на убития премиер наистина са довели религиозната група в Страната на изгряващото слънце.
БТА