Мъжът, който уби Шиндзо Абе, е вярвал, че бившият японски лидер е бил свързан с религиозна група, която обвинявал за финансовия банкрут на майка си. Той е прекарал месеци в планиране на нападението със самоделно оръжие, разкри полицията пред местните медии, предаде Ройтерс.

Тецуя Ямагами, безработен 41-годишен мъж е идентифициран като заподозрян в убийство, след като мъж беше видян във видеоклипове, показвани многократно по японската телевизия, как спокойно приближава отзад към най-дългогодишния премиер на Япония и стреля по него.

Ето го убиеца на Шиндзо Абе мигове след стрелбата (СНИМКИ)

Слаб, с прошарена коса, заподозреният е видян да излиза на пътя зад Абе, преди да произведе два изстрела с 40-сантиметров оръжие, увито с черна лента. Полицията се справя с него на място веднага след инцидента.

Ямагами е бил самотник, който не отговарял когато някой го пита нещо, разказват негови съседи пред Ройтерс. Той вярвал, че Абе е насърчил религиозна група, заради даренията на която майка му е банкрутирала, съобщава агенция Киодо, позовавайки се на източници от разследването.

"Майка ми се забърка в една религиозна група и аз възмутих се от това", цитират Kиодо и други местни медии думите на Ямагами пред полицията. Полицията в Нара отказва да коментира подробностите за мотивите или подготовката на Ямагами, съобщени от японските медии.


След стрелбата: Почина бившият японски премиер Шиндзо Абе

Медиите не назовават името на религиозната група, за която се съобщава, че е разгневила стрелеца. Ямагами, който е сглобил оръжието от части, закупени онлайн, прекарал месеци в планиране на нападението, като дори посещава други срещи на Абе по време на кампанията, включително и ден по-рано на около 200 км. от мястото на инцидента, съобщават медиите.

Той е обмислял бомбена атака, преди да избере пистолет, твърди телевизия Ен Ейч Кей.
БТА