Пожарът, бушуващ в централните части на остров Евия от вторник, е унищожил около 2800 хектара гора. Властите определиха случващото се като "екологична катастрофа."

Стихията се развихри във вторник сутринта в района на Агрилица, което доведе до евакуацията на четири села - Ставрос, Платания, Конодеспоти и Макримали - като предпазна мярка, а също така предизвика зов за помощ от страна на Гърция към Хърватия и Италия, съобщи в.“Катимерини“.
 

iStock/Getty Images



Няма информации за сериозни щети в селата, освен за унищожаването на четири автомобила, въпреки че пламъците са достигнали дворовете на домовете. В сряда сутринта ситуацията се подобри достатъчно, за да позволи завръщането на около 500 жители по домовете им.

Пожарът на остров Евбея е локализиран, но още бушува (СНИМКИ/ВИДЕО)


Вчера пожарникарите останаха фокусирани върху две точки: дере на 2 километра извън Ставрос и елхова гора край Платания. И в двата района опитите да бъде поставен под контрол огъня са главно с помощта на изсипващи вода самолети.
 

iStock/Getty Images



Според официалната информация вече не е налице единен огнен фронт, както беше във вторник, а по-скоро разпръснати пожари. „Ситуацията изглежда по-добра, имаше огромни усилия, свръхчовешки усилия“, каза пред Skai TV регионалният управител на централна Гърция Костас Бакоянис.

Фактът, че ветровете са отслабнали, също играе положителна роля в усилията за привеждане на огъня под контрол, както и създаването на противопожарни огнища с помощта на багери

 

iStock/Getty Images


iStock/Getty Images


 
БГНЕС