Усилията за една нощ на близо 400 пожарникари, подпомогнати от по-спокойните ветрове, са ограничили разгорелия се пожар на остров Евбея в пролом, далеч от село Платания, което в сряда бе изправено пред непосредствена заплаха.
 

Пожарът на остров Евбея
Guliver/Getty Images



Общо 382 пожарникари с 98 превозни средства се бориха на стръмен терен, за да овладеят огъня през нощта. Към тях се присъединиха войници, 38 доброволци и 16 други превозни средства, предоставени от местните власти и доброволчески организации.
 

Пожарът на остров Евбея
Guliver/Getty Images



По-късно бяха добавени и 5 хеликоптера, съобщава „Катимерини“. Хеликоптерите бяха счетени за по-подходящи за целенасочени действия в стръмното дефиле. Въпреки всички тези усилия, огънят все още бушува в дефилето, като поглъща силно запалими борови дървета.
 

Пожарът на остров Евбея
Guliver/Getty Images



Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прекрати почивката си на родния си остров Крит, съобщи телевизия ERT, в момент, в който властите се надпреварваха с времето , за да евакуират стотици жители от Кондодеспоти, Макримали и Ставрос , тъй като пламъците приближаваха до домовете им, както съобщиха официални представители.

 
 
БГНЕС