/ БГНЕС
Общо 10 души са загинали, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто, предаде ТАСС, цитирайки началника на полицията в Торонто Марк Сандърс.
 
По-рано полицията съобщи за деветима загинали и 16 ранени при инцидента, който стана на оживено кръстовище в северната част на града в 13:30 ч. местно време. Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците.
 
Полицията задържа водача Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил.

Разкриха подробности за шофьора на вана, който се вряза в пешеходци в Торонто (ВИДЕО)
 

Ван прегази пешеходци в Торонто
 
Началникът на полицията заяви, че мотивът за нападението все още не е известен. Той уточни, че въз основа на свидетелските показания "действията категорично изглеждат преднамерени", предаде Ройтерс.
 
Сандърс посочи, че полицията няма предишна информация за задържания.
 
Същевременно канадското министерство на обществената сигурност заяви, че настоящият инцидент няма връзка с националната сигурност.

МВнР няма информация дали са пострадали българи при инцидента в Торонто

 
7 април: Ван се вряза в тълпа хора в Мюнстер, има загинали
 
Според телевизия Ен Би Си, която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, а не тероризъм, е водещата теория за нападението в Торонто.
 
Телевизията посочва, че заподозреният е участвал в онлайн дискусии относно Елиът Роджър, който откри стрелба през 2014 г. близо до Санта Барбара, Калифорния, и уби шестима души.