Ван се вряза в тълпа хора в заведение на открито в центъра на германския град Мюнстер. Има загинали и ранени, съобщи германската полиция, цитирана от Франс прес. Изключва се версията случилото се да е ислямистки терористичен акт. Шофьорът на вана, който е сред загиналите, е германски гражданин.

СНИМКИ: МЮНСТЕР СЛЕД ИНЦИДЕНТА

Трима души загинаха
, когато ван се вряза в тълпа хора, седнали в заведение на открито в оживения център на германския град Мюнстер в събота следобед. Данните оповести министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл. Сред жертвите е и шофьорът на превозното средство, който се е застрелял.
 
Ранените са между 20 и 30 души, шестима от които в тежко състояние, предаде Франс прес. Българското външно министерство съобщи, че няма данни за пострадали българи.


Външно няма данни за пострадали българи при инцидента в Мюнстер
 
Органите на реда отцепиха района на катастрофата и предупредиха хората да не излизат към центъра на Мюнстер, за да не пречат на служителите, които водят операцията и разследването.

 Министър Ройл потвърди, че водачът на вана е бил германец, "а не бежанец или нещо подобно".
 


Германски медии с версия кой е шофьорът на вана убиец в Мюнстер

Местни медии съобщиха, че мъжът, насочил автомобила към хората, бил 49-годишен германски гражданин с умствени отклонения. Преди време той направил опит за самоубийство, съобщи обществената телевизия Цет Де Еф (ZDF).  Домът на извършителя е бил обискиран за наличие на оръжие и експлозиви, информира Асошиейтед прес.

По-рано бе съобщено, че полицията е намерила съмнителен предмет във вана, който прегази хора в Мюнстер. Впоследствие стана ясно, че опасност няма.

В района, където ванът се вряза в тълпа хора, е имало много полицаи, разположени там да патрулират по време на планирана демонстрация на кюрди, съобщи полицейски говорител, цитиран от ДПА. Инцидентът е станал почти по същото време, 15.30 часа местно време, за когато е била насрочена демонстрацията. Засега няма данни дали има връзка между вана, налетял сред хората, и планираната демонстрация.

"Нашите мисли са с жертвите и техните семейства", заяви в "Туитър" говорителка на германския канцлер Ангела Меркел.
 

Мюнстер е град в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия с население от 300 000 жители. Мюнстер е университетски град, където се обучават 50 000 млади хора. Освен това  градът привлича много туристи заради богатото си минало.
БТА