/ БГНЕС
Гръцката полиция влезе в сблъсъци с група бежанци и мигранти, които от няколко дни са се настанили в палатков лагер край северната граница на страната с надеждата да преминат в Северна Македония и от там да се придвижат към вътрешността на Европа.

Нови сблъсъци между мигранти и гръцката полиция край Солун (СНИМКИ)

Гърция сблъсъци с мигранти
БГНЕС

Стотици хора, включително много майки с деца, пристигнаха в мигрантския лагер „Диавата“ край границата със Северна Македония в четвъртък и започнаха да опъват палатки. Напливът на мигранти беше предизвикан от слухове в социалните мрежи за планирано масово пресичане на северозападната гръцка граница с Албания в началото на април.
 
В събота силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу няколко дузини мигранти – включително майки с деца на ръце, които хвърляха камъни и бутилки в опит да пробият полицейския кордон и да достигнат до пътя, водещ към границата.
 
Около 100 палатки са издигнати в полето, което е под засилената охрана на органите на реда.

Нащрек сме по границите заради напрежението край мигрантския център до Солун

Гърция сблъсъци с мигранти
БГНЕС

Хората отказват да се разотидат въпреки призивите на гръцки министри да се завърнат в бежанските центрове и предупрежденията, че преминаването на границата ще е невъзможно.
 
„Лъжа е, че границите ще бъдат отворени“, обяви гръцкият министър на миграцията Димитрис Вицас по държавната гръцка телевизия ЕРТ в петък.
 
Десетки хиляди мигранти – основно от Сирия, Ирак и Афганистан, са блокирани в Гърция, след като балканските държави затвориха границите си през 2016 година и прекъснаха така нареченият Балкански маршрут към Северна Европа.

Напрежение между мигранти и полиция пред лагер около Солун (СНИМКИ)

Гърция сблъсъци с мигранти
БГНЕС

БГНЕС