Младен Маринов
Младен Маринов / БГНЕС
България е затегнала контрола по границите във връзка с напрежението край мигрантски център до Солун. Това обяви в парламента вътрешният министър Младен Маринов. След като от вчера край мигрантския център Диавата се събират стотици мигранти с намерение да тръгнат по така наречения „балкански маршрут“ към Западна Европа, България има готовност да активира и плана на МВР за реакция при кризи. Информацията засега обаче е, че намеренията на мигрантите са да се отправят към границата между Гърция и Северна Македония.

Напрежение между мигранти и полиция пред лагер около Солун (СНИМКИ)
 
Напрежението пред бежанския център край Солун не спира и днес, като там продължават да се събират мигранти, които имат намерение да се отправят към гръцко-македонската граница, а оттам и към Западна Европа. Тази информация още вчера е накарала органите на реда в България също да предприемат мерки, обясни вътрешния министър Младен Маринов в кулоарите на парламента:
 
„От вчера следобед ние сме усилили нашите граници с допълнителни патрули, имаме готовност за въвеждане на план, който сме разработили за действие при кризи. Областните дирекции на МВР също са в готовност. Информацията е, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония. Затова сме взели мерки и по нашата граница. Никога не може да бъде предвидено точно движението, затова сме взели мерки за всяка една ситуация“, посочи Маринов.
 
Според плана за действие при кризи на МВР „извънредна ситуация“ възниква при незаконно преминаване на държавната граница на повече от 250-300 лица за денонощие и запълване капацитета на дирекция „Миграция“ над 70%.
 
В такива случаи е предвидено да се мобилизират допълнителни сили на МВР, армията, ДАНС, Военното и Цивилното разузнаване, както и други институции.
 
Наскоро темата с плана за действие при кризи на МВР стана отново актуална, след като задействането му беше изтъкнато като предпоставка за временно настаняване на мигранти в центрове в Странджа. Първоначално от БСП обявиха обществената поръчка за изграждането на тези центрове като възможност за трайно настаняване на бежанци в района, което предизвика силен обществен отзвук. По късно от МВР обаче обясниха, че след като бъдат изградени, в тези центрове ще се настаняват незаконно преминали границата ни хора в рамките на до 48 часа, при условие че е задействан кризисният план на ведомството.