/ БГНЕС
Ново напрежение е възникнало в ранния следобед между мигранти и полиция край мигрантския лагер Диавата близо до Солун, съобщава "Катимерини".

Нащрек сме по границите заради напрежението край мигрантския център до Солун

Някои от мигрантите, броят на които вече достига до 2000, са събрали нещата си и са се опитали да пробият полицейския кордон. Начело на опита е застанал алжирец в инвалидна количка.

БГНЕС

Полицейските сили за борба с масовите безредици са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да ги отблъснат, съобщава регионалният информационен сайт voria.gr.

БГНЕС

От снощи стотици мигранти се събират край Солун. Те твърдят, че се събират в отговор на анонимен призив в социалните мрежи да тръгнат към границата със Северна Македония, която се намира на 60 километра от там, за да продължат към Западна Европа. Сблъсъци между мигранти и полицията имаше и днес сутринта.

Напрежение между мигранти и полиция пред лагер около Солун (СНИМКИ)

След последния си неуспешен опит да пробият кордона, мигрантите са тръгнали в обратна посока и са запалили пространство със сухи треви.

Участващите в безредиците край Солун викат на английски и на гръцки призиви към Гърция да отвори границите.

В Атина група от около 50 мигранти седнаха на релсите на централната гара в града и викаха "Германия!" и "Отворете границите!", съобщи Ройтерс.

БГНЕС

БТА