/ iStock/Getty Images
Първият участник в клинично изпитание за ваксина за защита срещу новия коронавирус, ще получи експериментална доза в понеделник, според правителствено длъжностно лице, съобщи AP NEWS

Националните здравни институти финансират изпитанието, което се провежда в здравния изследователски институт на Kaiser Permanente в Сиатъл, щата Вашингтон. Длъжностното лице, което оповести плановете за първия участник, говори при условие за анонимност, тъй като ходът не е обявен публично.

ЕК отпуска до 80 млн. евро за производство на ваксина против коронавируса в Европа

Представители на здравеопазването в страната казват, че ще отнеме от година до 18 месеца, за да бъде напълно валидирана всяка потенциална ваксина.

Изпитанието е с участието на 45 пълнолетни доброволци в добро здраве. Те няма как да се заразят, тъй като ваксината не съдържа самия вирус. Целта е единствено да се провери дали ваксините не показват притеснителни странични ефекти, поставяйки основата за по-големи тестове.

Десетки изследователски групи по света се надпреварват да създадат ваксина, докато случаите на COVID-19 продължават да нарастват.

Лекарският съюз с препоръки как да разпознаем COVID-19

Президентът Доналд Тръмп настоява за бързи действия във връзка с ваксината, като през последните дни заяви, че работата "върви много бързо" и се надява да получи ваксина "сравнително скоро".

Все още няма доказан начин за лечение. В Китай учените тестват комбинация от лекарства срещу ХИВ срещу новия коронавирус, както и експериментално лекарство, наречено Remdesivir, което е било в разработка за борба с ебола.