/ iStock/Getty Images
Европейската Комисия предостави финансова подкрепа в размер до 80 милиона евро за развитие и производство в Европа на ваксина против коронавируса на CureVac, иновативна фирма за развитие на ваксини от гр. Тюбинген, Германия.

Председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел проведоха видео конференция с ръководството на компанията. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, който се разглежда от Европейската Инвестиционна Банка. Гаранцията се осигурява чрез механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести, част от Хоризонт 2020 - европейската програма за научни изследвания и иновации.

Урсула фон дер Лайен: Европа да затвори вратите си за 30 дни

Председателят на Комисия Урсула фон дер Лайен заяви: “В настоящата здравна криза, подкрепата за нашите водещи изследователи и технологични компании е особено важна. Готови сме да предоставим финансовите средства необходими на CureVac да ускори развитието и производството на ваксина против коронавируса. Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в полза на всички хора, както в Европа, така и по света“.

Мария Габриел, комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, заяви: “Важна част от нашия координиран отговор на разпространението на коронавируса е подкрепата на отличните наука и иновации в Европа. През 2014 г., CureVac спечели първата по рода си награда за иновации. В днешния важен момент, поемаме ангажимент да продължим да подкрепяме техните научни и развойни дейности. Науката и иновациите са в центъра на нашите действия за опазване здравето на хората“.

Основана през 2000 г., CureVac е немска биофармацевтична компания, която има иновативна технология за преодоляване на една от основните пречки пред използването на ваксини: възможността да се запазят техните свойства без съхраняване в хладилник.

Лекарският съюз с препоръки как да разпознаем COVID-19

Технологията на фирмата за ваксини се основава на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система. Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19. Ако това бъде потвърдено, милиони ваксини могат да бъдат произведени в кратък срок и на ниска стойност от съществуващите производствени мощности на фирмата. CureVac вече е започнал програмата за развитие на ваксина срещу COVID-19 и се очаква начало на клиничните тестове през юни 2020 г.

Комисията оцени потенциала на CureVac да осигури живото-спасяващи ваксини по сигурен и икономичен начин още през 2014 г., когато компанията получи първата по рода си награда за иновация, на стойност 2 милиона евро, финансирана от 7-ма Рамкова програма. Наградата бе дадена с цел подкрепа на изследванията в тази обещаваща област.

Понастоящем, Европейската Комисия, заедно с Европейската Инвестиционна Банка, увеличават подкрепата на CureVac благодарение на дългогодишното си сътрудничество в областта на подкрепа на изследователски дейности чрез финансови инструменти, в частност чрез иновативно финансиране от Хоризонт 2020 и по-специално финансовия инструмент за заразни болести.