/ iStock/Getty Images
Това са три пъти повече от обещаното в началото на месеца
Съединените щати обявиха, че са изпратили 2,5 милиона дози от ваксини срещу COVID-19 на Тайван, три пъти повече от броя дози, които американска делегация обеща на острова в началото на този месец, предаде Франс прес.

"Нашето дарение от 2,5 милиона дози от ваксини срещу ковид пътува към Тайван. Партньорството на Тайван със САЩ в сферата на здравеопазването направи възможно спасяването на животи", заяви в Twitter Нед Прайс, говорител на американския Държавен департамент.

Блинкън призова Пекин за сътрудничество по въпроса за произхода на COVID-19

Тайван, който не членува в Световната здравна организация, бе приветстван в чужбина заради първоначалната ефективност, с която реагира на коронавирусната пандемия, като миналата година на острова бяха регистрирани малко случаи на заразяване с вируса.

Тайван, с население от 23 милиона души, се сблъска обаче с нова вълна от случаи на заразяване с коронавирус и обвинява Китай, че възпрепятства опитите на тайванските власти да се сдобият с ваксини срещу инфекцията, отбелязва Франс прес.

Китай възприема Тайван като една от своите провинции и полага усилия за дипломатическата изолация на тайванското правителство.
БТА