/ iStock/Getty Images
Китайското правителство заяви днес, че кани жителите на Тайван да посетят континенталната част на Китай, за да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Пекин призова Тайван да премахне спънките и да позволи на своя народ да получи "високоефективни" дози китайска ваксина, съобщиха световните агенции.

Изследване установи, че на пазарите в Ухан не са се продавали прилепи

"Разбираме и споделяме неотложното желание на тайванските ни сънародници възможно най-скоро да бъдат ваксинирани, за да защитят здравето си, и сме готови да положим всички усилия, за да ги подпомогнем.

Тайванските ни сънародници, пристигнали на континента с граждански полети, трябва само да отговарят на условията за ваксинация", заяви Ма Сяогуан, говорител на правителствената канцелария по тайванските въпроси.

Учени от СЗО: Появата на COVID-19 може да е свързана с търговията с животни в Китай

След като бъдат изпълнени противоепидемичните мерки, пристигналите ще могат "на доброволна основа и при информирано съгласие да бъдат ваксинирани на континента". По предварителни данни, към 31 май в континентален Китай вече са имунизирани 62 000 жители на Тайван, посочи Ма, цитиран от ТАСС.

По думите му, Пекин е изразил по-рано готовност да достави на Тайван антикоронавирусни ваксини, но управляващата тайванска Демократична прогресивна партия "е създала изкуствени спънки" за това.

В края на май президентката на Тайван Цай Ингвен директно обвини Пекин, че е блокирал сделка, според която островът е трябвало да получи ваксини на Пфайзер/Бионтех.

Източник от тайванските сили за сигурност заяви пред Ройтерс, че предложението на КНР е пореден пример за кампанията, с която Пекин цели да повлияе общественото мнение на острова.

Учени не изключват вероятността COVID-19 да е създаден изкуствено

Това може да е примамливо за някои, но проблемът е, че малцина могат да си позволят разходите" за пътуване до континентален Китай и да прекарат там седмици под карантина, добави той.

Тайван съобщи за нови 286 случая, регистрирани през последното денонощие. Вчерашният прираст бе от 263 заразени, допълва Ройтерс.

След гражданската война в Китай през 40-те години на 20 век Тайван се управлява от собствена администрация, но запазва знамето и други атрибути на предишната Китайска република, съществувала на континента, преди в Пекин да дойдат на власт комунистите. Пекин смята острова за една от провинциите на КНР, припомня ТАСС.
БТА