/ iStock/Getty Images
Хиляди диви животни от 38 вида, включително екзотични бозайници и редки влечуги, са се продавали на пазарите в китайския град Ухан преди да се разрази пандемията от новия коронавирус, но сред тях не е имало нито прилепи, нито панголини, сочат резултати от изследване на британски и китайски учени, цитирани от "Саут Чайна морнинг пост" и ТАСС.

Според данни от изследването от май 2017 година до ноември 2019 година на пазарите в китайския град са продадени повече от 47 000 различни животни. Сред тях са цибетки, норки, енотовидни кучета, белки, язовци, лисици, таралежи, птици, змии. Учените обаче не са открили доказателства, че в този период там са търгувани и прилепи и панголини, смятани за предполагаеми преносители на новия коронавирус.

Учени от СЗО: Появата на COVID-19 може да е свързана с търговията с животни в Китай

"Почти всички животни са се продавали живи, плътно затворени в клетки, в лошо състояние. Повечето от търговските обекти са предлагали услуги по разфасоване на месото им на място, което е оказало съществено влияние върху хранителната хигиена и опазването на дивата природа", се посочва в резултатите от изследването.

Учени не изключват вероятността COVID-19 да е създаден изкуствено

То е проведено от специалисти от университета в Оксфорд и от Китайския западен педагогически университет в Нанчун, провинция Съчуан. Те са събрали и анализирали данни от собствениците на 17 търговски обекта в Ухан. Основна цел на учените била да изследват пътя на разпространение на пренасяна от кърлежи болест, която протича с тежка треска и тромбоцитопения, но проучването може да хвърли светлина и върху източниците на пандемията от новия коронавирус.
БТА