Специалисти от Световната здравна организация (СЗО) са на мнение, че произходът на новия коронавирус може да е свързан с търговията с животни в Китай, съобщава агенция Блумбърг.

Времето не оказва съществено влияние върху предаването на COVID-19

Медията припомня, че тази седмица се очаква да бъде публикуван докладът, в чието изготвяне участваха експерти от СЗО, които по-рано посетиха китаййския град Ухан. По сведения на агенцията представените в документа изводи далеч няма да бъдат окончателни. В доклада се предполага ,че ще бъде изтъкната версията, че коронавирусът може да бъде сходен по произход с вируса, предизвикващ тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). Негови първоначални преносители са били прилепите, а хората са били заразени от него от хималайските цивети, се казва в материала.

Датски учени: Възрастните хора са по-податливи на повторна зараза с COVID-19

В публикацията се цитират думите на британския зоолог Питър Дашак, който е бил сред специалистите под ръководството на СЗО, посетили Китай. Той съобщи, че на пазаря в Ухан се продавали животни, които са могли да бъдат заразени от прилепи и са предали коронавируса на хората. Съществен извод в доклада е, че по същия път, по който е възникнал ТОРС, е преминал и новият коронавирус.
БТА