Данните, получени от екипа на СЗО в Ухан, подсказват, че коронавирусът може би се е появил в китайския град много преди декември, каквато е официалната версия
Данните, получени от екипа на СЗО в Ухан, подсказват, че коронавирусът може би се е появил в китайския град много преди декември, каквато е официалната версия / iStock/Getty Images
Изследователи от Световната здравна организация (СЗО), проучващи произхода на коронавируса в Китай, откриха признаци, че огнището в Ухан е било много по-широко през декември 2019 г., отколкото се смяташе досега, и спешно търсят достъп до стотици хиляди кръвни проби от града, които Китай досега не им е позволил да разгледат.

Водещият експерт на мисията на СЗО Питър Бен Ембарек каза пред CNN, че са открити няколко признака на по-широко разпространение през 2019 г., включително установяване за първи път, че има над дузина щамове от вирус в Ухан вече през декември. Ембарек каза, че мисията, която включваше 17 учени от СЗО и 17 китайци, е разширила типа вирусен генетичен материал, който са изследвали от ранните случаи на коронавирус през декември. В резултат на това те успяха да съберат за първи път 13 различни генетични последователности на вируса SARS-COV-2 от декември 2019 г. Те биха могли да предоставят ценни улики за географията и времето на огнището преди декември.
 
Промените в генетичния състав на вируса са често срещани и обикновено безвредни, като те настъпват с течение на времето, когато болестта се движи между хората и животните, и се възпроизвежда. Ембарек отказа да направи заключения какво биха означавали 13 различни щама за историята на болестта преди декември.

Но откриването на толкова много различни възможни мутации на вируса предполага, че той е циркулирал по-дълго от само един месец. Този генетичен материал вероятно е първото физическо доказателство, което се появява в международен план в подкрепа на подобна теория.

Екипът също така имаше възможност да разговаря с първия пациент – 40-годишен служител, за когото китайски служители заявиха, че е бил заразен, без история на пътувания. Той увери, че е бил заразен на 8 декември.

Бавната поява на по-подробни данни, събрани от чаканото дълго пътуване на хората на СЗО в Китай, може да увеличи опасенията, изразени от други учени, изучаващи произхода на болестта. Според тях тя може да се е разпространила в Китай много преди първата й обявена за официална поява в средата на декември.

Ембарек, който току-що се завърна в Швейцария от Ухан, заяви пред CNN: "Вирусът циркулира широко в Ухан през декември, което е ново откритие."

Специалистът по безопасност на храните на СЗО добави, че на екипа му са били представени от китайски учени 174 случая на коронавирус в и около Ухан през декември 2019 г. От тях 100 са потвърдени с лабораторни тестове, каза той, а други 74 - чрез клиничната диагноза на пациентски симптоми.

Ембарек каза, че е възможно този по-голям брой - вероятно тежки случаи, забелязани от китайските лекари рано - да означава, че болестта е могла да засегне около 1000 души в Ухан през декември.

Превод и редакция: DarikNews