/ iStock/Getty Images
Британският вирусолог Едуард Холмс е един от „виновниците“, че година след обявяването на коронавирусната пандемия, вече върви масово ваксиниране. Пак той бе човекът, който събщи на целия свят, че нов, неизвестен дотогава коронавирус, е виновникът за странната пневмония в китайския град Ухан, превърнал се впоследствие в епицентър на пандемията.

Същият учен разкри на света на 10 януари 2020 г. пълния геном на COVID-19, с което започна надпреварата за създаването на ваксини срещу този нов вирус. Първите от тях бяха поставени през декември миналата година.

Днес, повече от година по-късно, Холмс обяви откриването на четири други вида коронавирус при прилепите в югозападен Китай, всички те свързани със SARS-CoV-2, съобщи в. "Ел Паис". Освен това той съобщава и за три други, свързани с вируса на тежкия остър респираторен синдром (SARS), заболяване, което погуби почти 800 души през 2002 г., също в азиатската държава.

Тези коронавируси са открити в само 400 проби от прилепи, взети в район на китайската провинция Юнан, на около 1800 километра от Ухан. Холмс вече говори за „коронавирусна супа“ заради многото патогени, свързани с COVID, парализирал света през последната година. Всъщност той посочва, че хипотетичен SARS-CoV-3 може вече да е в обращение в региона, където е открит.

„Дивите животински видове имат голям брой вируси и е възможно един от тях да се появи и да причини епидемия или пандемия при хората“, посочва Холмс. „Тези неща не се случват само веднъж на всеки 100 години. Тези прояви на възникване на болести са причинени от човешка дейност, а не от прилепи и други животни”, добавя ученият, който дава примера за добива на варовик, типичен за Юнан, като човешко нашествие в непокътнати досега екосистеми, което кара прилепите да напускат своите убежища. А това води до по-нататъшно разширяване на разпространението на патогените, които те могат да носят. "Очевидно е, че ще се появят нови вируси," добавя той.

Един от откритите коронавируси е вече е вторият най-близък до вируса, който причинява COVID. Вече е кръстен RpYN06 и неговите геномни последователности съвпадат на 94,5% с настоящия коронавирус. Той идва след вече познатия RaTG13, който беше открит през 2013 г., също в Юнан, когато през април 2012 г. шестима миньори бяха заразени с него и заболяха от тежка пневмония. Миньорите, трима от които починаха, почистваха мина с изпражнения на прилепи.

Хуан Емилио Ечевария, вирусолог от Испанската асоциация за опазване и изследване на прилепи, коментира, че проучването на екипа на Едуард Холмс „не допринася за нещо значително ново за еволюционния произход на SARS-CoV-2 и още по-малко за епидемиологичния източник на пандемията". Испанецът все пак аплодира работата на Холмс и екипа му в Китай.

„SARS-CoV-2 не е открит при никакви прилепи, така че не е обяснено, че те са естественият резервоар на вируса и епидемиологичният източник на пандемията“, припомни виросологът.

Превод и редакция: DarikNews