/ ThinkStock/Getty Images
Нов коронавирус, пренасян от прилепи и виновен за смъртта на близо 25 000 прасенца в Китай през 2016-2017 г., се е появил в същия район, където избухна епидемията от тежък остър респираторен синдром, разпространил се в света през 2003 г., заявиха учени, цитирани от Франс прес.

Древен вирус дреме в човешката ДНК и може да възкръсне
 
"Откриването на нови инфекции у животни е свързано с повишен риск от инфекции за хората, които са в тесен контакт с тях“, заяви Чжънли Шъ от Института по вирусология в Ухан в провинция Хубей, един от авторите на изследването. „То позволява да се вземат мерки за своевременна превенция".
 
Учените изследвали 35 селскостопански работници, които били в тесен контакт с болните прасенца. Нито един работник не бил заразен с новия коронавирус, разпространен в четири свинеферми в провинция Гуандун.

Учени съживиха вирус на 30 000 години
 
Известни са 6 коронавируса, които причиняват заболявания у хората. Досега обаче само два от тях - на тежкия остър респираторен синдром и на близкоизточния респираторен синдром, са предизвикали смъртни случаи сред хората, отбелязаха от Американския национален институт по алергиите и инфекциозните болести, който е финансирал изследването.

Учени откриха останки от животински вирус в човешкото ДНК
 
Идентифицирането на нови вируси у животни и бързото определяне на потенциала им да заразяват хора са ключът към ограничаване на заплахите за здравето по света, поясниха учените.
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА