Древен вирус дреме в човешката ДНК и може да възкръсне
Древен вирус дреме в човешката ДНК и може да възкръсне / ThinkStock/Getty Images

Древен вирус се спотайва в човешката ДНК и може да се активизира в даден момент, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Откритието показва, че нашата ДНК е по-малко човешка, отколкото учените са смятали досега. Специалистите обясняват, че около осем процента от това, което хората смятат за своя ДНК, в действителност е вирусна.

Съживиха вирус на 30 000 години

Авторите на изследването от университета "Тъфтс" и университета на Мичиган са открили 19 нови ДНК участъка в човешкия геном, оставени от вируси, които са заразявали предците на човека преди стотици хиляди години.

Единият от тях, открит при около 50 от изследваните 2500 души по света, кодира непокътната пълна генетична рецепта за цял вирус. Дали той е способен или неспособен да "възкръсне", остава неясно. Предишни проучвания върху древната вирусна ДНК обаче са показали, че тя е в състояние да влияе върху заболяванията при съвременните хора.

Учени откриха останки от животински вирус в човешкото ДНК

"Новооткритият вирусен код изглежда способен да възпроизведе инфекциозен вирус. Ако това е истина, ще бъде много вълнуващо да изследваме вирусна епидемия, случила се преди много време", казва ръководителят на изследователския екип Джон Кофин.

Вирусите са най-старите живи организми на Земята, твърдят учени

Следващата цел на специалистите е да установят дали откритият от тях код, наречен Xq21, може да стане напълно функционален в бъдещите поколения.

Източник: БТА