Произходът на новия коронавирус все още е неясен
Произходът на новия коронавирус все още е неясен и теорията, че е изпуснат от лаборатория трябва да бъде възприемана сериозно, докато не бъде оборена от задълбочено разследване. Това смятат водещи учени, цитирани от Ройтерс.

COVID-19, който се появи в края на 2019 г. в Китай, отне живота на повече от 3,34 милиона души по света, причини щети за трилиони долари и обърка нормалния живот на милиарди хора по света.

"Все още е нужно разследване, което да определи произхода на пандемията", смятат експерти. 

"Теориите за случайно изпускане от лаборатория и разпространение на зооноза си остават актуални", казват в писмо до сп."Сайънс" учените. Според авторите, разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на вируса не е направило "балансиран преглед" на теорията, че пандемията може да произхожда от лабораторен инцидент.

В окончателния си доклад, писан съвместно с китайски учени, екипът на СЗО (който прекара четири седмици в района на Ухан през януари и февруари), посочва, че вирусът вероятно се е разпространил сред хората от прилепи чрез друго животно. Според тях изтичане от лаборатория е "крайно невероятна" причина за разпространението му.

"Трябва да приемем хипотезата и за естествен, и за лабораторен произход сериозно, докато не разполагаме с нужната информация", казват учените и призовават за задълбочено и безпристрастно разследване.
БТА