/ iStock/Getty Images
РНК ваксините срещу COVID-19, като тези на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna, изглеждат ефективни срещу т. нар. индийски вариант на коронавируса, заяви днес Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), цитирана от Франс прес.

Данните за ефективността на този вид ваксини срещу варианта B.1.617, на които лекарственият регулатор на ЕС е направил оценка, са окуражаващи, каза на пресконференция Марко Кавалери, директорът на ЕАЛ за ваксинационната стратегия.

Първи случай в Словения на заразен с индийския вариант на коронавируса

Кавалери изрази оптимизъм за ефективността и на векторните ваксини, като тези на компаниите AstraZeneca  и Johnson & Johnson, срещу този вариант, предизвикал скокообразен ръст на случаите на коронавирус в Индия. Той направи уговорката, че се чакат допълнителни данни от Индия, където е прилагана разновидност на ваксината на AstraZeneca.

Вариантът B.1.617 на коронавируса, засечен първо в Индия през октомври, до момента е открит в 44 държави, съобщи по-рано Световната здравна организация. Тя изрази тревога от неговата поява.

От ЕАЛ решават дали ваксината на Pfizer да се прилага и при деца

Вариантите, засечени първо във Великобритания, Бразилия, Република Южна Африка и Индия са смятани за най-опасните, защото са по-заразни, смъртоносни или резистентни срещу някои ваксини, отбелязва АФП.

Към този момент в ЕС са разрешени за употреба четири ваксини срещу COVID-19 - на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.
БТА