До края на май Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) очаква да бъде готова с оценката дали ваксината срещу COVID-19 на Pfizer да се прилага и при подрастващи между 12 и 15 години. Това съобщиха днес представители на ЕАЛ.

Те добавиха, че все още няма данни щамовете на вируса на новата болест да преодоляват защитата от ваксините на Pfizer и Moderna, а за препаратите на векторна основа липсват достатъчно данни. Според тях не се забелязва да има нужда от подсилваща доза ваксина за имунизираните с Pfizer и Moderna.

От агенцията добавиха, че от 621 000 ваксинирани с препарата на Янсен засега в ЕС няма нито един съобщен случай на тромбози. Представителите допълниха, че все още не е установена причината за тромбозите от този препарат, установени в САЩ, както и от ваксината на AstraZeneca.

ЕАЛ продължава да събира данни за руската ваксина Sputnik и скоро ще посочи кога може да се очаква заключение. Продължава също оценката на ваксините на "Кюрвак", "Новавакс" и "Синовак", но решението все още е далеч, посочиха представителите на агенцията.
БТА