Доклад на независима комисия от експерти и служители, упълномощени от Световната здравна организация, стига до извод, че тя е закъсняла много, преди да вдигне тревога за появата на коронавируса. Според тях катастрофалната пандемия от коронавирус, наречена "Чернобил на 21 в." и отнела живота на най-малко 3,3 милиона души, е можело да бъде избегната, а с нея и предизвиканата световна икономическа криза, предаде Франс прес.

Ясно е, че съчетанието от лош стратегически избор, липсата на воля за справяне с неравенствата и наличието на система без координация създадоха токсичен коктейл, който позволи пандемията да се превърне в катастрофална хуманитарна криза, пише в доклада.

СЗО: Индийският вариант на новия коронавирус е открит в 44 страни

Прекалено голям е бил периодът между съобщението за огнище на епидемия в Китай през втората половина на декември 2019 г. и обявяването от СЗО от 30 януари 2020 г. на международна извънредна ситуация в общественото здравеопазване, смятат експертите. Китай, от своя страна, беше обвинен, че е прикрил епидемията.

Експертите настояват за спешно осъществяване на широки реформи в системата за предупреждение и превенция, за да не се стига до нови пандемии.

Докато напредъкът във ваксинирането позволява да се мисли за постепенно връщане към нормален живот в Америка и Европа, в Индия починалите за последното денонощие са 4200, с което общият брой на жертвите достигна 250 000. Азиатската държава се бори с вариант на коронавируса, който се е разпространил в над 44 други държави.

СЗО: Вариантът Бе.1.617 е в основата на взрива на COVID в Индия

Експертната група препоръчва създаването на нова световна система за наблюдение, основана на "пълна прозрачност".

Предлагаме СЗО да може да публикува в реално време цялата информация, с която разполага, без да има разрешение от националните правителства, каза френският лекар Мишел Казачкин, който е член на независимата комисия.

Същевременно 194-те държави членки на ООН трябва да позволят на СЗО да отива да разследва на място в държави, където има огнище на зараза, каза Казачкин.

Докато ваксинирането напредва добре в развитите държави, докладът настоява богатите страни да осигурят 1 милиард дози ваксини до септември и още един милиард до средата на 2022 г. Те ще са за 92 държави с ниски и средни доходи, подпомагани от системата за разпределение КОВАКС.
БТА