Броят на регистрираните случаи на COVID-19 в Индия надхвърли 24 милиона на фона на съобщения за разпространяването по света на силно заразна мутация на вируса, открита първо в страната, предаде Ройтерс.

Индийският вариант B.1.617 беше засечен в отделни случаи в осем страни в Америките, включително Канада и САЩ, каза експерт по заразни болести от Световната здравна организация.

Сред заразените с този вариант има пътници, пристигнали в Панама и Аржентина от Индия или Европа. Случаи на индийския вариант са открити също в Карибския район - на остров Аруба, в нидерландската територия Синт Мартен и във френския отвъдморски департамент Гваделупа.

Мутацията е установена също във Великобритания и Сингапур. За първи регистриран случай съобщи вчера и Русия.
ч
Тези варианти се предават много по-лесно, но засега не сме констатирали косвени последици. Единственото ни безпокойство е, че те се разпространяват по-бързо, каза експертът.

Здравната служба на Англия съобщи, че броят на потвърдените случаи на индийския вариант в Обединеното кралство се е удвоил миналата седмица и сега заразените с него са 1313.

По данни на индийското здравно министерство починалите от вируса през последните 24 часа са отново 4000 и това е трето поред денонощие, в което страната отчита сходен брой смъртни случаи. Числеността на новите заразени (343 144) обаче е под пика от 414 188 души миналата седмица. Починалите от COVID-19 от началото на пандемията са общо 262 317.
БТА