/ iStock/Getty Images
Американският дипломат номер едно Антъни Блинкън призова Китай за сътрудничество и прозрачност по въпроса за произхода за COVID-19, предадоха световните агенции.

Призивът бе отправен по време на телефонен разговор на Блинкън с члена на Държавния съвет на Китай Ян Цзечъ, отговарящ за външната политика. САЩ се опитват да установят дали коронавирусът може да се дължи на инцидент в китайска лаборатория, припомня Франс прес.

В телефонния разговор Блинкън освен това призова Пекин да престане с кампанията си срещу Тайван и изрази безпокойството на САЩ от геноцида и престъпленията срещу човечеството, извършвани според американското правителство срещу уйгурите в Синцзян. Блинкън също така прикани Пекин да освободи задържаните по погрешка граждани на САЩ и на Канада.

Ян Цзечъ е заявил, че Пекин категорично се противопоставя на всички опити за очерняне на Китай във връзка с пандемията.

Двамата дипломати са говорили и за Северна Корея и са се фокусирали върху необходимостта да работя заедно за денуклеаризацията на Корейския полуостров. Те са говорили и за общите глобални предизвикателства, в това число Иран и Мианма, както и за климатичната криза.

Дипломат номер едно на Китай е припомнил, че истинският мултилатерализъм се основава на целите и принципите на Устава на ООН и на международното право. "Това е този мултиратерализъм, който се отнася към всеки като с равнопоставен и насърчава взаимноизгодното двустранно сътрудничество, а не псевдомултилатерализмът, основаващ се на интересите на кликите и на политиката на блоковете", е подчертал Ян Цзечъ.
БТА