/ Thinkstock/Getty Images
Президентите на Южна Корея Мун Дже-ин и на САЩ Доналд Тръмп се уговориха в телефонен разговор страните им да оказват максимален натиск и да налагат най-строги санкции на Северна Корея заради ядрената й програма, предадоха Асошиейтед пес и Ройтерс.

ООН ще гласува новите санкциите срещу КНДР

Телефонният разговор между двамата президенти е продължил един час. Те са обсъдили неотдавнашното изстрелване от Северна Корея на междуконтинентална балистична ракета. Тръмп и Мун заявяват, че Северна Корея е сериозна и растяща заплаха за САЩ, Южна Корея и Япония, както и за повечето страни по света, гласи декларация на Белия дом.

Тръмп подписа закона за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея

Двамата лидери са изразили задоволство от приетата единодушно от Съвета за сигурност резолюция за Северна Корея. Те са заявили, че страните им изцяло ще прилагат всички резолюции, отнасящи се за Пхенян и са призовали международната общност да стори същото, посочва АП.

Пхенян: Новото ракетно изпитание е предупреждение към САЩ

Говорител на Синия дом (президентството в Сеул) цитира президента Мун, че е необходимо да се покаже на Северна Корея, че вратата за диалог остава отворена, ако Пхенян се откаже от ядрената си програма, добавя Ройтерс.

По-рано държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че новите санкции на ООН срещу Пхенян са много добро развитие.

 
БТА