/ БГНЕС
Северна Корея заяви днес, че нейното последно изпитание на междуконтинентална балистична ракета, извършено в петък вечерта, е остро предупреждение към САЩ заради тяхното желание да наложат нови санкции на Пхенян, предаде АФП, като се позова на съобщение на севернокорейската информационна агенция КЦТА.
 
Северна Корея уверява, че ще отвърне в случай на военна провокация от страна на Вашингтон.

Северна Корея показа изстрелването на балистичната ракета

"Тестът на междуконтинентална балистична ракета този път целеше да изпрати остро послание на САЩ, които умножиха безразсъдните изявления, които френетично размахват заплахата на санкциите и които водят кампания, целяща да упражни натиск върху Корейската народнодемократична република", се казва в съобщението на КЦТА.
 
Пентагонът: Северна Корея е заплаха за САЩ и техните съюзници

Според експерти изпитанието от петък е било очевидно по-мощно от това на 4 юли. Те смятат вече, че севернокорейските ракети може на теория да достигнат източния бряг на САЩ, в това число и Ню Йорк, отбелязва АФП.
 
Изпитанието на ракета на 4 юли породи вълна от международно безпокойство относно военните способности на тази страна. Оттогава САЩ упражняваха натиск за налагане на санкции от страна на ООН и на американския Конгрес срещу Пхенян.

САЩ проведоха нов тест на системата за противоракетна отбрана 

Миналата седмица нови наказателни мерки срещу Северна Корея бяха гласувани в Сената на Конгреса.
 
В изявление на севернокорейското министерство на външните работи пък се отправя призив към САЩ да сложи край на "глупавата мечта" да навреди на КНДР.
"Ако янките посмеят отново да размахат ядрената заплаха над тази земя, то КНДР ще ги научи на обноски, като използва стратегическа ядрена сила", се казва в изявлението на външното ведомство.
БТА