/ снимка: БГНЕС
САЩ изпитаха успешно системата си за прехващане на балистични ракети със среден обсег, предадоха световните агенции.
 
Изпитанието става броени дни, след като Северна Корея извърши ново ракетно изпитание. В американското изпитание на противоракетната система балистична ракета със среден обсег бе изстреляна от товарен самолет С17 над Тихия океан и прехваната от противоракетната система ТААД, базирана в Аляска. Това е петнадесетият успешен тест на системата от общо 15 опита.
 
Пентагонът: Северна Корея е заплаха за САЩ и техните съюзници

САЩ започнаха да разполагат елементи на системата ТААД в Южна Корея, но новият президент Мун Дже-ин реши да замрази този процес след критики от страна на Китай. Тогава президентът аргументира своето решение с необходимостта от нова оценка за въздействието върху околната среда на системата ТААД.
 
След като в петък Пхенян изпита за втори път за един месец междуконтинентална балистична ракета, Южна Корея каза, че разполагането на американския противоракетен щит ще бъде ускорено.
 
САЩ подозират подготовка на ядрен опит в Северна Корея

Системата ТААД включва шест установки за изстрелване на ракети, от които две са разположени на около 300 км южно от Сеул. Тя обаче не е проектирана, за да може да прехване междуконтитентална балистична ракета. За това САЩ разчитат на друга система, базирана в Аляска и в Калифорния.
БТА