/ БГНЕС
САЩ и Южна Корея проведоха учебно изстрелване на балистични ракети
Северна Корея днес потвърди, че е изстреляла втора междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-14", което определи като "сурово предупреждение" към САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на Корейската централна телеграфна агенция.
 
Ракетата, предназначена за "максимална дистанция", е летяла 47 минути и 12 секунди, достигайки максимална височина от 3724,9 км, обяви Пхенян. Изминалата е 998 км, успешно потвърждавайки обхвата си, допълват севернокорейските власти.
 


Опитът е бил разпореден от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който е наблюдавал изстрелването и е заявил, че оръжейната програма на страна е безценен актив, който бе може да бъде оттеглен или заменен.
 
Според експерти изстреляната вчера ракета може да удари Лос Анджелис и други американски градове. Вашингтон и Сеул отвърнаха на опита със съвместно ракетно учение. Това съобщи днес агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и Ройтерс. Американските военни сили потвърдиха учението.

Северна Корея заплаши САЩ с ядрен удар

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди изстрелването на балистична ракета от Северна Корея.

В разпространено изявление, цитирано от ТАСС, Гутериш определя действията на Пхенян като поредно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и настоя севернокорейското ръководство да спазва международните си задължения.
 


Пентагонът: Северна Корея е заплаха за САЩ и техните съюзници

Административният ръководител на ООН призовава ръководството на КНДР да отговори на предложението на Южна Корея за възобновяване на военните и други контакти, за да намали риска от грешки в преценката и недоразумения, както и напрежението в региона, се казва в изявлението.
 


САЩ внасят в ООН проекторезолюция с нови санкции срещу Северна Корея

В същото време стана ясно, че южнокорейското министерство на националната отбрана подготвя ответни мерки за противодействие на КНДР, предава агенция Йонхап.
 
"Паралелно със съвместните международни усилия в отговор на заплахата от страна на Северна Корея, ние подготвяме и собствени мерки, които да реализираме в най-кратки срокове", съобщи медията, позовавайки се на изявление от ведомството.
БТА