Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона, с който се налагат нови санкции на Русия, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом.
 
Миналата седмица двете камари на Конгреса одобриха с голямо мнозинство наказателните мерки срещу руското правителство заради намесата му в президентските избори в САЩ през 2016 г., анексията на украинската област Крим и други нарушения на международните норми.

Астролози вещаят: Тръмп ще бъде убит или ще го свалят от власт
 
Президентът заяви, че подписаният закон има "значителни недостатъци" и прикани Конгреса да не използва тези наказателни мерки, за да спъва опитите на САЩ и европейските им съюзници да намерят изход от кризата в Украйна.
 
"Въпреки че съм привърженик на твърдите мерки за наказание и възпиране на агресивно и дестабилизиращо поведение на Иран, Северна Корея и Русия, това законодателство е със значителни недостатъци", се казва в изявлението на Тръмп.

За Тръмп отблизо: негова биографка разказва
 
По думите му "в бързината да прокара това законодателство, Конгресът е включил (в него) явно противоконституционни клаузи".
 
Тръмп, който е заявявал ясно, че желае да подобри отношенията на САЩ с Русия, с неохота прие новите санкции на Конгреса, които обхващат също Иран и КНДР, припомни Ройтерс.
 
Държавният секретар Рекс Тилърсън каза пред репортери, че според него и Тръмп новите санкции едва ли ще бъдат "от полза за нашите усилия" за дипломация с Русия.
 
Вицепрезидентът Майк Пенс отбеляза пред "Фокс нюз", че подписването на закона показва, че Тръмп и Конгресът "говорят в един глас". По думите на Пенс президентът е потвърдил ангажимента си за санкциите въпреки своето недоволство, че се ограничават неговите правомощия във външната политика.
 
Влезлият в сила закон лишава президента от възможността да смекчава или отменя санкциите срещу Русия без съгласието на Конгреса.
БТА