/ iStock/Getty Images
Американският сенатор Боб Менендес, председател на сенатската Комисия по външните отношения, и седем европейски парламентарни лидери осъдиха инцидента със самолета на ирландската авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) и задържането на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич, като призоваха за санкции от страна на ЕС и НАТО срещу правителството на президента Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

"Използването на бойни самолети за прехващане на граждански полет е акт на пиратство, извършен по маршрут между две страни членки на ЕС и НАТО", заявиха в обща декларация осемте председатели на парламентарни външнополитически комисии от САЩ, Чехия, Латвия, Германия, Литва, Ирландия, Полша и Великобритания.

Беларуски опозиционер бе арестуван след извънредното приземяване на самолета му в Минск

"Призоваваме Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да започне незабавно разследване на това явно нарушение на свободния международен въздушен транзит и заплаха за авиацията. Дотогава настояваме страната да бъде отстранена от организацията и да бъде наложена забрана на всички полети над Беларус, включително полетите от и до страната", се казва в текста, публикуван от пресслужбата на Менендес.

Освен това законодателите призоваха страните от НАТО и ЕС да наложат санкции срещу беларуското ръководство и да "прекратят неговите възможности да използва Интерпол и други международни организации за по-нататъшни атаки срещу демокрацията в Европа". "Тези безразсъдни действия са изложили пасажерите и екипажа на голяма опасност", заявяват парламентаристите, които настояват за "свободни избори под наблюдението на ОССЕ" в Беларус и за "незабавно и без всякакви условия освобождаване на Протасевич и на всички другии политически затворници", предаде ТАСС.
БТА