Беларуският опозиционен новинарски портал "Нехта" обяви днес, че един от бившите му сътрудници е арестуван след извънредното приземяване на самолета му в Минск, предаде Франс прес.

Става дума за 26-годишния Роман Протасевич, който е бил задържан на летището в Минск при слизането от самолет, пристигащ от Атина и пътуващ към литовската столица Вилнюс, съобщи "Нехта" в социалните мрежи.

 Според новинарския портал е налице репресия срещу Протасевич, упражнена от режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Самолетът се е отклонил от траекторията си, след като е бил подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство заяви в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската армия, за да прехване самолета на Протасевич.

През ноември миналата година беларуските служби за сигурност включиха Протасевич в списъка си с хора, които според тях са замесени в терористични дейности.

Младият Протасевич е бивш сътрудник на "Нехта", медията, която изигра сериозна роля по време на протестните прояви срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус, отбелязва Франс прес.

Арестът на Протасевич бе разкритикуван от видната беларуска опозиционерка в изгнание Светлана Тихановска.
БТА