Самолетът на "Райънеър", който бе отклонен от Беларус е излетял към Литва, предаде Франс прес, като цитира изявление на еврокомисарката по транспорта Адина Валеан.

Тя съобщи това към 17:15 ч. по Гринуич, но не спомена дали опозиционният активист Роман Протасевич, арестуван на летището в Минск, се намира на борда.

Вместо това тя подчерта само, че "това е прекрасна новина за всички, особено за семействата и приятелите на лицата на борда".

Беларуски опозиционер бе арестуван след извънредното приземяване на самолета му в Минск


По-рано ЕС призова Минск да позволи на самолета да отпътува с "всичките си пътници", припомня АФП. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова случаят да бъде разследван от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО - ICAO).

"Райънеър" заяви, че самолетът е получил информация за потенциална заплаха за сигурността от беларуски авиодиспечери, но на борда не е било открито нищо опасно, отбелязва Ройтерс.

НАТО определи принудителното кацане на самолета на "Райънеър" в Минск като сериозен и опасен инцидент, който налага международно разследване. Беларус трябва да гарантира, че всички пътници и членове на екипажа ще достигнат безопасно до Вилнюс, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от АФП.

Беларуският посланик във Варшава беше извикан по спешност във външното министерство и му беше предявено искане да бъде освободен Протасевич, както и други незаконно задържани полски и беларуски активисти, заяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ТАСС. "Освен това искаме прекратяване на репресиите срещу независимите медии и общество", добави той.

След случая с отклоняването на самолета държавните и правителствени ръководители на 27-те страни от ЕС, които ще се срещнат утре и вдругиден в Брюксел, ще обсъдят налагането на санкции срещу Беларус.
БТА