/ БТА
Руски хакери стоят зад кибератаката, която в края на 2022 г. причини срив в част от украинската енергийна мрежа, предаде Ройтерс, като се позова на огласен днес доклад на компанията за киберсигурност "Мандиант", която е част от "Гугъл".

Кибератаките срещу системи за управление на технологични процеси (Industrial Control Systems, ICS  - бел. ред.) рядко са успешни, като Русия е една от малкото страни, способни да извършват такива, отбелязва Ройтерс.

"Тази атака показва най-новото във възможностите на Русия в областта на кибернетичните физически атаки, които се наблюдават все по-често след инвазията на Русия в Украйна", се казва в доклада, без да уточнява срещу кое съоръжение точно е била извършена атаката.

Руските кибератаки срещу НАТО нараснаха с 300%

Миналия октомври мащабна вълна от руски ракетни удари срещу украинската енергийна мрежа доведе до спиране на тока в много части на страната, което накара Киев да спре износа си на електричество и временно да остави четири области без електроснабдяване.

Хакерската група, известна сред специалистите, изследващи киберсигурността, с името "Сендуорм" (Sandworm - "пясъчен червей"), е успяла да причини спиране на електроснабдяването в неназована област на Украйна чрез задействане на прекъсвачи в електрическа подстанция по същото време, в което ракета е поразявала съоръжението, пише в доклада. След това групата е използвала зловреден софтуер за изтриване на данни, за да прикрие следите си, се казва още в доклада. "Сендуорм" вече е идентифициран като звено за кибервойна в руската агенция за военно разузнаване.
Анелия Пенкова/БТА