/ iStock/Getty Images
Руските кибератаки в страните от НАТО са се увеличили с над 300% през миналата година в сравнение с 2020 г., а в Украйна - с над 250% за същия период, съобщи Google.

Скокът на атаките, който съвпадна с нахлуването на Москва в прозападна Украйна на 24 февруари 2022 г., е знак за това как кибервойната ще става все по-разпространена в бъдещите конфликти, заяви американският технологичен гигант в нов доклад.

"През 2022 г. Русия увеличава с 250% таргетирането на потребители в Украйна в сравнение с 2020 г.", се посочва в доклада. "Таргетирането на потребители в държави от НАТО се е увеличило с над 300 процента за същия период".

В доклада се казва, че подкрепяните от руското правителство нападатели са увеличили кибероперациите от 2021 г. по време на подготовката за инвазията. Авторите му са забелязали "повече разрушителни кибератаки в Украйна през първите четири месеца на 2022 г., отколкото през предходните осем години, като атаките са достигнали своя пик около началото на инвазията". Дейци, спонсорирани от руските въоръжени сили, "са използвали разрушителен зловреден софтуер, за да нарушат и влошат правителствените и военните способности на Украйна", се казва в доклада.

Кибернетичната им офанзива - включително срещу потребители в НАТО - варира от превземане на уебсайтове до събиране на разузнавателна информация и информационни кампании за промяна на общественото мнение, включително в полза на руската наемническа групировка "Вагнер".

"Ясно е, че киберпространството вече ще играе неразделна роля в бъдещите въоръжени конфликти, допълвайки традиционните форми на война", заявиха от Google.

В кибератаките има множество нови участници.

"Войната е накарала нападателите, подкрепяни от китайското правителство, да пренасочат вниманието си към украински и западноевропейски цели, за да събират информация за конфликта", се казва в доклада.

Войната също така е разцепила лоялността на финансово мотивираните нападатели.

"Екосистемата на киберпрестъпността е нарушена, като някои групи са обявили политическа лоялност, други са се разделили по геополитически признак, а известни оператори са прекратили дейността си", се казва в доклада.
БГНЕС