/ iStock/Getty Images
Норвежкото контраразузнаване обвини руска хакерска група, свързана с военното разузнаване на Москва, за кибератака срещу норвежкия парламент по-рано тази година.

Норвежката шпионска агенция (PST) заяви, че вероятните извършители са от Fancy Bear - група, редовно обвинявана в кибератаки, включително по време на изборите в САЩ, но няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

Чрез „обширна“ кибератака на 24 август бил получен достъп до имейлите на някои депутати и служители в парламента, обявиха тогава служители, без да спекулират за самоличността на нападателите.

По-късно норвежкият външен министър Ине Ериксен Сорейде обвини Русия, че стои зад нападението, а разследващите от PST сега подкрепиха твърденията му. "Разследването показва, че мрежовата операция, на която е бил подложен Стортинг (норвежкият парламент), е част от по-широка национална и международна кампания, която продължава поне от 2019 г.", се казва в изявление на PST.

Норвегия посочи Русия за кибератака срещу парламента

"Анализите показват, че е вероятно операцията да е била ръководена от действащ в киберпространството ...известен като APT28 или Fancy Bear. Този актьор има връзки с ГРУ, руското военно разузнаване".

Използвайки метод, известен като "атака с груба сила", при който се подават множество пароли и потребителски имена с надеждата в крайна сметка да получат правилната комбинация, хакерите са успели да изтеглят "чувствителна" информация, каза PST.

"Разследването обаче не даде достатъчно елементи за повдигане на обвинения", се казва в изявление. Посолството на Русия в Норвегия все още не е коментирало констатациите на PST, но през октомври то определи обвинението на Ериксен Сорейде като "неприемливо".

"Считаме това за сериозна и умишлена провокация, разрушителна за двустранните отношения", заяви тогава посолството на страницата си във Фейсбук. 
БГНЕС