Норвегия подозира Москва за кибератака срещу парламента
Норвегия подозира Москва за кибератака срещу парламента / IStock
Норвегия обвини Русия за кибератака срещу имейл системата на норвежкия парламент, предаде Би Би Си. Външният министър Ине Ериксен Сорейде го нарече сериозен инцидент, засягащ "най-важната демократична институция в страната".

"Въз основа на информацията, с която разполага правителството, ние преценяваме, че Русия стои зад тази дейност", каза Сорейде, без да предостави конкретни доказателства.

Очаквано Москва отхвърли обвиненията, като ги нарече "сериозна и умишлена провокация".

Сорейде заяви, че норвежките служби за сигурност и разузнаване "си сътрудничат тясно, за да се справят с този въпрос на национално ниво".

В отговор руското посолство в Осло отвърна на "неприемливото" обвинение, като заяви, че не са представени доказателства.

„Милиони кибератаки се извършват ежегодно от чужбина срещу руски държавни интернет ресурси ... но това не ни дава правото безразборно да обвиняваме властите на страните от техния възможен произход“, добавиха служители на руското посолство.

През септември норвежките власти заявиха, че имейл акаунтите, принадлежащи на няколко длъжностни лица, са били компрометирани по време на кибератака и е изтеглена част от информацията. Но пълният размер на щетите, причинени от хакерите, не е оповестен.