Русия ще насочи своите оръжия към базите на САЩ в България и Румъния
Русия ще насочи своите оръжия към базите на САЩ в България и Румъния / netinfo

Русия няма да участва в учения в Румъния и България, но ще насочи своите оръжия към базите на САЩ в тези страни, заяви генерал Владимир Шаманов, съветник на руския министър на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза това, коментирайки снощното изявление на румънския министър на отбраната Теодор Мелешкану, в което от името на София и Букурещ той покани Русия да участва в съвместни тристранни военни маневри, посочва БТА.

"Румънският министър явно не познава добре историята, щом отправя подобно предложение. Бих искал да напомня, че по решение на съветското ръководство в годините преди Втората световна война нашата армия участва активно в съвместни учения с въоръжените сили на фашистка Германия. Това приключи, както е всеизвестно, с вероломното нападение на Германия над Съветския съюз и с кръвопролитна война", изтъкна генерал Шаманов.

„Учението, това е висша степен на бойна подготовка на войските в мирни условия. За тяхното провеждане е необходима висока степен на доверие между страните участнички. За какво доверие в дадения случай става дума, щом САЩ говорят за разполагане в България и Румъния на "леки" бази, които ще съществуват само на теория, понеже превръщането им в "тежки" бази е въпрос на една-две седмици, максимум половин месец", отбеляза съветникът на руския министър на отбраната. Като пример той припомни операцията "Пустинна буря" на САЩ срещу Ирак.